Nieuwe boomaanplant!

Tekst van Frans van Lent en Saskia Meesters ter gelegenheid van de plaatsing van de eerste nieuwe boom in de Museumstraat op 12 december 2018:

Op 14 april van dit jaar, om 9 uur, kwamen er op uitnodiging van Saskia Meesters en Frans van Lent 14 kunstenaars samen om op de afgezaagde stammen in de Museumstraat een kunstwerk te plaatsen. Het idee was dat de afgezaagde bomen in deze vorm als sokkel voor een kunstwerk nog een tijdelijke betekenis zouden krijgen. In voorbereiding op de herbestrating waren alle aanwezige bomen afgezaagd op ruim een meter hoogte en de straat die er altijd trots en groen bij lag was nu in een onttakelde staat terecht gekomen en zou dat een flink aantal maanden blijven. De manifestatie met de naam De Plint was dan ook vooral een kunstzinnig antwoord op de  visuele onverschilligheid. In slechts een dag tijd waren alle bomen door kunstenaars gereserveerd, het initiatief had blijkbaar voor velen betekenis.

Onlangs kregen wij de uitnodiging om bij te dragen aan de plaatsing van de nieuwe bomen in de straat. Zoals het plaatsen van jonge bomen het enig acceptabele antwoord is op het weghalen van oude bomen, zijn wij op deze manier in staat ons, op 14 april begonnen initiatief af te sluiten door een laatste toevoeging te doen, door een punt te zetten. We hebben de deelnemers van het project gevraagd een kleine artistieke donatie te doen: een paar regels tekst, een tekening, een schets. Die hebben we verzameld in een glazen buisje dat vervolgens werd verzegeld. Als in een tijdcapsule worden onze wensen nu aan de wortels van de boom en daarmee aan de toekomst toegevoegd. 

Zoals wensen nooit hardop mogen worden uitgesproken, zo zijn deze visuele boodschappen niet bedoeld om getoond te worden. Het glazen buisje is een mascotte om de bomen in hun opgroeien te vergezellen gedurende een lang leven. Voor ons betekent deze toevoeging dat bomen in onze straten niet alleen een zaak zijn van de natuur, maar vooral ook van cultuur.

In het buisje bevindt zich werk van: Margreet Huisman, Topp & Dubio, Ton Kraayeveld, Theun Okkerse, David Timmer (Juno), Kitty van der Veer, Saskia Meesters, Manuela Porceddu, Fransje Diekmann, Ton van Dalen, Frans van Lent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.